Lassan ideje ünnepi hangulatba öltöztetni a lelked, amihez nincs is szükséged másra, mint egy pár 3D sütikiszúró szettre és egy szuper mézeskalács receptre!
A karácsonyi készülődést nem lehet elég korán elkezdeni, nem csak azért, mert így tudod elkerülni, hogy az utolsó napok őrült kapkodásról szóljanak, hanem azért is, mert egyszerűen jó érzés. Jöhetnek a jobbnál jobb házi sütemények, amik megédesítik a készülődést, és itt az idő, hogy egy kis jókedvet és kreativitást is költöztess a konyhába. Dekorációnak is beillő nassolnivalók születhetnek 3D sütikiszúrókkal, de egy mintás sodrófával is garantáltan sikert aratsz vendégeid körében!
Süteménykészítés ünnepi hangulatban
A hétköznapi rohanásban bizonyára Veled is előfordul, hogy tehernek érzed, ha a konyhában kell töltened az időt, de a karácsonyt megelőző időszak egész más. Ilyenkor igazán megengedhetsz magadnak egy kis lazítást és tekinthetsz a sütésre alkotómunkaként, amivel jól esik foglalatoskodni. Még jobb, ha ezt másokkal is megoszthatod, jöhetnek a gyerkőcök, de akár egy jó kis csajos program is lehet a sütisütésből.
Bár a hagyományos tésztaformázók és tésztarácsozók is előkerülhetnek ilyenkor, a legjobb mégis is az, ha olyan új és izgalmas megoldásokhoz nyúlsz, mint amilyenek a 3D sütikiszúrók. Gyönyörű mintákat nyomhatsz a tésztába egyetlen mozdulattal, és a kicsiknek is meglesz a sikerélmény, mindezt ráadásul úgy, hogy cukormázzal sem kell bajlódni. Persze, ha nagyobb adag édesség készül, jó, ha van kéznél egy kiszúrórács is, amivel fel lehet gyorsítani a munkát.
Pár tipp a sütikiszúrók használatához
-
Az állag lehet jó pihentetés nélkül, de mégiscsak jobban jársz, ha hűtőbe teszed a tésztát formázás előtt. 1-1,5 óra alatt megdermed a vaj, így könnyebb lesz dolgozni a tésztával, csak arra figyelj, hogy a pihentetés idejére takard le, mert könnyen kiszárad!
- A tészta a hűtős trükk ellenére is lágy lesz, vagyis elég neki egy kis nyomás ahhoz, hogy odaragadjon a munkafelülethez. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, mindössze annyi a dolgod, hogy alaposan belisztezed a felületet, ahol nyújtani fogsz.
- Naná, hogy a lágy tészta minden máshoz is bosszantóan ragaszkodik, de ha a sütikiszúrót is lisztbe mártod használat előtt, könnyű lesz a formázás. Ne feledd, ha elkezd ragadni a tészta, egyszerűen csak meg kell ismételned a lisztezést!
Az elronthatatlan mézeskalács receptje
Ha a 3D kiszúrót valamiért nem érzed magadénak, és inkább egy egyszerű, de nagyszerű sütinyomdát vagy sütipecsétet használnál az alkotáshoz, egy klassz receptre akkor is szükséged lesz. És mi passzolna jobban a karácsonyi hangulathoz, mint a mézeskalács, nem igaz? Ez az a süti, amiből nem lehet eleget csinálni, ezért máris egy nagyobb mennyiséghez írtuk össze a hozzávaló listát és persze mutatjuk az elkészítést is.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg margarin
- 2,6 dl méz
- 4 db tojás
- 4 kk szódabikarbóna
- 4 tk mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel, majd morzsold bele a margarint, végül add hozzá az többi hozzávalót és gyúrd az egészet egy jól formázható masszává. Ha különleges dekorációval készülsz, itt jön a pihentetés, de ha sietsz, ezt akár ki is hagyhatod, és máris rátérhetsz a nyújtásra, a cél nagyjából 3-4 mm vastagság. Szúrd ki a formákat, majd melegítsd elő a sütőt 165 fokra és légkeveréssel 8-10 perc alatt süsd készre a mézeskalácsokat.
Kedvet kaptál? Akkor irány a webshop, ahol észbontóan jó sütikiszúrók és számtalan egyéb praktikus kellék várja, hogy ünnepi hangulatot teremtsen a konyhádban!