A konyhai kések ABC-je: Melyik típus mire való?

konyhai kések ABC-jeKés nélkül nincs konyhai munka, egy jól összeállított készlettel viszont bármire képes vagy! Ebben a bejegyzésben sorra vesszük a leggyakrabban használt típusokat.

Biztosan tapasztaltad már, hogy nem mindegy, milyen kést veszel kézbe, ha húst szeletelsz, zöldséget hámozol vagy épp megkensz egy pirítóst. Ha a megfelelő típust használod, könnyebbé, biztonságosabbá, sőt, élvezetesebbé teheted a konyhai munkát. De tudod, hogy melyik kés pontosan mire való? Ha úgy érzed, jól jönne egy kis segítség, tarts velünk!

Kenőkés

Ez egy rövid, viszonylag széles, lekerekített pengéjű kés, amely arra szolgál, hogy különféle kenhető anyagokkal, például vajjal, lekvárral, különféle krémekkel kend meg, amit épp szeretnél. A penge nem éles, ezért simán eloszlatja a kenhető anyagot az ételeken. A kenőkés azonban nem alkalmas szeletelésre, vágásra, aprításra.

Uzsonnázókés

Ez egy kisméretű, egyenes vagy enyhén ívelt pengéjű kés, amely szendvicsek, saláták készítésére, gyümölcsök feldolgozására szolgál. Az uzsonnázókés pengéje éles, de nem túlságosan, ezért szépen szeleteli a szendvics vagy a saláta hozzávalóit. Viszont nem alkalmas kemény vagy nagyobb méretű élelmiszer feldolgozásához.

Hámozókés

A kisméretű, hegyes, kissé ívelt pengéjű kés ideális gyümölcsök, zöldségek hámozására, faragására és díszítéshez is használatod. Kialakításának köszönhetően ez a típus könnyen illeszkedik a kézbe és szépen követi az ételek alakját. Egyéb feladatokra is bevethetsz egy ilyen kést, például fokhagyma, gyógynövények vagy csokoládé aprítására.

Kenyérvágó kés

konyhai kések ABC-jeEz egy hosszú, keskeny, fogazott pengéjű kés, amely tökéletesen alkalmas péksütemények szeletelésére. A fogazott penge segít átvágni a ropogós héjat anélkül, hogy összenyomná vagy széttépné a pékáru belét. Ezt a kést használhatod más kemény vagy rostos ételek szeletelésére is, például ananászhoz, dinnyéhez.

Séfkés

A séfkés közepes hosszúságú, vékony, íves pengével rendelkezik. Ez a forma lehetővé teszi a könnyű és pontos vágást, ráadásul igazi univerzális típusról van szó, ami alkalmas szeletelésre, aprításra, sőt, filézésre is, ezért csöppet sem meglepő, hogy sokak szerint ilyen kés nélkül nem is lehet teljes a konyha.

Szakácskés

Ezt sokan keverik a séfkéssel, mégsem ugyanaz a kettő, ennek a típusnak szélesebb és laposabb a pengéje, ezen felül általában hosszabb is. A széles pengének köszönhetően ez kés még könnyebbé teszi az aprítást, valamint a szeletelést, és különösen alkalmas nagyobb méretű élelmiszer feldolgozásához.

Csontozókés

A keskeny, viszonylag hajlékony, hegyes pengéjű kés arra szolgál, hogy a húst leválaszd a csontról, illetve megszabadítsd az inakról, bőrről. A penge hajlékonysága miatt a kés szorosan követi a csontok alakját, ezzel minimálisra csökkentheted a húspazarlást. Viszont nem alkalmas ez a típus darabolásra és aprításra.

Steakkés

Ez egy közepes méretű, keskeny, fogazott pengéjű kés, ami sült vagy grillezett húsok szeleteléséhez, vágásához való, használhatod csirkemellhez, sertéskarajhoz, de akár báránybordához is. Mivel a pengéje igen éles, könnyen átvágja a hús rostjait, úgy, hogy az megőrzi a nedvességét. Ez egy speciális típus, ami nem alkalmas más ételekhez.

Halkés

konyhai kések ABC-jeEzt a típust kifejezetten halak feldolgozásához tervezték, de tálalásnál is érdemes kitenned, amikor halételt készítesz. Jellemzően vékony pengével rendelkezik, amely lehetővé teszi a pontos, egyenletes szeletelést és akár filézéshez is alkalmas. A penge íves és viszonylag hajlékony, ami segít a szeletelésben, ezen felül könnyen illeszkedik a hal alakjához.

A konyhai kések kiválasztása nem bonyolult, ha ismered a különböző típusokat és funkcióikat. Ám kiegészítőkről is érdemes gondoskodnod, a késélező és a jól megválasztott tárolóeszköz hozzájárul a kések élettartamának és teljesítményének növeléséhez. A késtartó ráadásul a konyhapult éke is lehet, ha pedig szeretnél spórolni a hellyel, remek választás a mágneses típus.

Ha akad olyan kés, ami eddig még nem kapott helyet a készletedben vagy kiegészítő fronton lenne pótolnivalód, webáruházunkban garantáltan megtalálod, amire szükséged van!