Air fryer kiegészítők és trükkök

Air fryer kiegészítőkAz air fryer kiegészítőkkel együtt lesz igazán szuper társ a konyhádban. Íme pár hasznos tipp, hogy a zsiradékmentes sütés mindig sikerélménnyel párosuljon!

Sokak szerint az egészséges táplálkozás és az ínycsiklandó ételek szöges ellentétben állnak egymással, az air fryer azonban bebizonyította, hogy ennek nem kell így lennie. A fritőz és a hagyományos sütő szerelemgyermeke abszolút kompakt, a fűtőközege azonban nem olaj, hanem forró, keringetett levegő, vagyis épp erre van szükséged, ha zsiradékmentes sütésre szeretnél váltani.

A hőfokról Te dönthetsz, és mivel ez a legtöbb modell esetében széles intervallumban állítható, nem csupán olyasmit készíthetsz forrólevegős sütőben, amihez egyébként bő zsiradék kell. Alkalmas lassú sütésre, aszalásra, de a cukrásztehetséged is megvillanthatod egy ilyen készülékkel, hiszen még desszertek is készülhetnek benne. A használatnak azonban megvannak a maga trükkjei.

5 tipp, hogy air fryer nagymesterré válj

  1. Air fryer kiegészítőkAhány modell, annyi féle egyedi tulajdonság, ezért első lépésként ismerd meg a saját készüléked! Böngészd át alaposan a használati útmutatót és szánd rá az időt arra, hogy kipróbálgatod a különböző programokat.
  2. Bármit készítesz, a tökéletes végeredmény titka a helyesen beállított hőmérséklet és idő, ezekre tehát mindig figyelj! Nem kell magadtól kitalálnod ezeket az értékeket, egyszerűen válassz kifejezetten air fryeres recepteket.
  3. Sose hideg kosárba tedd az ételt, ahogy a hagyományos sütőnél vagy fritőznél, az előmelegítés itt is fontos. A készülékek többségének van előmelegítő funkciója, vagyis csak egy gombnyomás és egy kis türelem kell.
  4. Ha nem pirítani szeretnéd a nyersanyagot, tehát például steaket vagy valamilyen süteményt készítesz, mindig tegyél az air fryer két kosara közé egy kevés vizet, különben nagyon kiszárad az étel.
  5. Vannak modellek, amik külön figyelmeztetnek erre, de ha a Tiéd nem ilyen, a sütési idő felénél rázogasd meg a kosarat, illetve ha nagyobb falatokat sütsz, fordítsd meg őket, különösen akkor, ha olyasmit készítesz, ami ropogósan finom.

Praktikusság a köbön: air fryer kiegészítők

Láttál már az élelmiszerüzletek polcain permetezhető főzőolajokat? Na, ezeket kerüld el messzire! Ha olyan ételt sütsz, amihez mindenképp kell egy kevés zsiradék, akkor szerezz be egy olajszóró sprayt és használd olyan készítménnyel, ami magas hőmérsékleten is stabil, ez lehet például repce-, szezám-, avokádó- vagy mogyoróolaj.

Válassz sütőpapírt a forrólevegős sütőhöz, és nem kell számolnod csöpögő zsiradékkal, szétszóródó morzsával, ezen felül elkerülheted, hogy letapadjon az étel, vagyis több fronton is hasznos, ha van kéznél ilyen kiegészítő. Ha nem szeretnél babrálni a méretre vágással, air fryer papírkosárral még egyszerűbb dolgod lesz.

Ha szívesen készítesz rakottas variációkat és szereted a szaftosabb ételeket, kelleni fog egy szilikon betét a forrólevegős sütőhöz, ebbe bármit beleönthetsz, megsütheted benne az ételt és még tároláshoz is használhatod. Végül jó, ha van egy air fryer védőbetéted, ami nem csak az étel letapadását akadályozza meg, hanem óvja a kosarat is.

Ne feledkezz meg a rendszeres tisztításról!

Air fryer kiegészítőkBár különösebb karbantartási teendőd nincs, a tisztításnak érdemes egy kis figyelmet szentelned. A jó hír, hogy az air fryer szilikon betét, de még a sütőpapír is segít, hogy minél kevesebb gondod legyen erre a műveletre. Mivel a kosár kivehető, a tisztítás is egyszerű, de ha nem akarsz vesződni vele, mosogatógépbe is rakhatod.

A legjobb, ha minden használat után elmosod a kosarat, ezzel nem csak a tiszta sütésről gondoskodhatsz, hanem egyúttal elkerülheted azt is, hogy az ételmaradékok ráégjenek a felületére. Végül, de nem utolsó sorban töröld át olykor kívülről is a készüléket, hiszen így mindig szép marad és ha van hely a pulton, elöl is maradhat.

Ha az új kedvenc konyhai masinád már csak arra vár, hogy használatba vedd, nézz körül nálunk és szerezz be hozzá néhány kiegészítőt is!