Így válassz edényeket indukciós főzőlaphoz

indukciós edényIndukciós főzőlapra váltanál? Jó, ha tudod, hogy az indukciós edények egy picit speciálisak, ezért készültünk egy kis segítséggel, hogy könnyen menjen az átállás!

Ha rendszeresen főzöl, pontosan tudod, hogy érdemes olykor egy kicsit újítani. Néha megteszi valami apróság, egy konyhai eszköz, amire régóta vágytál, egy technika vagy alapanyag, amit még nem próbáltál. De mi a helyzet akkor, amikor a legfőbb segítőtársad, a főzőlap szorul cserére? Ebben az esetben bizony jobban utána kell járnod a lehetőségeknek, pláne akkor, ha új technológiára váltasz.

Az indukciós főzőlapok ma már nem csak az éttermi konyhákban népszerűek, és nem csoda, ha Te is szemezel velük, mert valóban sok lehetőség rejlik bennük.

Ezt tudják az indukciós főzőlapok

indukciós lábasA hagyományos berendezésekkel összehasonlítva 50%-kal nagyobb hatásfokkal működnek és energiatakarékosabbak is, mindez pedig azt jelenti, hogy gyorsabban végzel a főzéssel, ráadásul még spórolhatsz is. Nincs nyílt láng és gáz, a főzőfelület pedig csak akkor melegszik át, amikor ráteszed az edényt, vagyis ez a típus abszolút biztonságos. Csakhogy nem mindegy, milyen edényt használsz hozzá.

Milyen edényekre lesz szükséged?

A legjobb, ha tisztázzuk, milyen elven működnek ezek a főzőlapok, hiszen ez alapján máris át fogod látni, mire kell figyelned. Lényegében arról van szó, hogy amikor a készülék áram alá kerül, a főzőfelület alatt elhelyezett indukciós réztekercsek mágneses mezőt hoznak létre. A működés feltétele tehát a ferromágneses anyag, ami beindítja a folyamatot.

Azok az edények, amik anyagukban vasat tartalmaznak, mind alkalmasak indukciós főzőlapokhoz, függetlenül attól, hogy eddig más típusú készülékhez használtad őket. Ezen felül vannak kifejezetten erre a célra gyártott változatok, amik ferromágneses aljjal rendelkeznek. Hogyan tudod eldönteni, hogy melyek az indukciós edények?

  • A már meglévő edényeidet egyszerűen csak teszteld egy darab mágnessel.
  • Ha üzletekben nézelődsz, keresd az indukciós főzőlap szimbólumát az edény alján.
  • Nálunk pár kattintás az egész, egy kategóriába gyűjtöttük az összes indukciós edényt.

Extra tudnivalók az edényválasztáshoz

indukciós serpenyőAmit még tudnod kell, hogy az indukciós edények aljának sima, lapos felületűnek kell lennie, hogy jól illeszkedjenek a főzőlapra. Ez talán nem tűnik különösebben speciálisnak, de ha jobban belegondolsz, mégis akad, ami nem felel meg ennek a feltételnek, a hagyományos wok például nem alkalmas indukciós főzőlaphoz.

Függetlenül attól, hogy van-e a meglévő edénykészletedben olyan, amit használni tudsz, jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a kifejezetten erre a célra ajánlott darabokkal jársz a legjobban. Miért? Azért, mert ezeknek az edényeknek vastagabb az alja és a fala, a legtöbb esetben több rétegből állítják össze őket, melynek köszönhetően jó a hőeloszlásuk és gyorsan átmelegednek.

Természetesen figyelj azokra a szempontokra, amikre egyébként is szoktál, amikor edényt vásárolsz, azaz méretet a főzőzónák átmérőjének megfelelően válassz és törekedj arra, hogy változatos legyen a készleted. Jó, ha van kéznél indukciós fazék és lábas, de egy indukciós serpenyőt is érdemes beszerezned, illetve szükség lehet pár extrára, például tésztafőzőre, teáskannára.

A legegyszerűbb és egyben leggazdaságosabb megoldás, ha a főzőlappal együtt mindjárt beszerzel egy komplett edényszettet. Ám bárhogy döntesz, ne feledkezz meg a látványról se, hisz klasszikus, mintás szépségek és letisztult, modern edények is vannak a kínálatban. Válassz olyat, amiben örömödet leled, így lesz igazán jó élmény az új főzőlap használata.

Nálunk mindent megtalálsz a legegyszerűbb indukciós lábasoktól a többrészes, minden igényt kielégítő szettekig, válogass kedvedre!