Minden, amit a kuktáról tudni érdemes

gyorsfőző edényHa szeretnéd lerövidíteni a főzésre szánt időt, egyúttal ízekben és tápanyagokban gazdag ételeket varázsolnál az asztalra, itt az idő, hogy beszerezz egy kuktát!

A gyorsfőző edény, vagyis kukta első ránézésre abszolút modern találmánynak látszik, ám ha jobban belegondolsz, talán találkoztál már vele anyukád vagy akár a nagymamád konyhájában. Képzeld csak, elődjét a 17. században találta fel egy francia fizikus, Denis Papin, a működési elv tehát korántsem újdonság. De mégis mit tud a kukta, ami miatt évszázadokon át a háziasszonyok kedvence maradt?

Ezért nem hiányozhat a konyhából

  • A kuktában az ételek sokkal gyorsabban megfőnek, mint a hagyományos edényekben, mivel a magas nyomás miatt a víz forráspontja emelkedik. Így kevesebb időt kell szánnod a főzésre, ami nagyon jól tud jönni a hétköznapi rohanásban.
  • A kuktával főzés kevesebb energiát igényel, mintha egy normál edényt használnál, mivel rövidebb ideig kell főzni az ételeket. Ezzel nem csak pénzt takaríthatsz meg, hanem a környezetet is kíméled.
  • Ha kuktát használsz, jobban megmarad az ételek íze és tápanyagtartalma, mivel kevesebb vízben oldódnak ki az aromák és a vitaminok. Az ételek így egészségesebbek, miközben minden omlósra fő és remekül összeérnek az ízek.

Ha gyakran készítesz olyan ételeket, amikre rá kell szánni az időt, például húslevest vagy pörkölteket, mindenképpen megéri beszerezned egy kuktát, de az egyszerű köretek, a burgonya vagy épp a rizs is gyorsabban elkészül benne, sőt, akár még befőzéshez is használhatod. Egy igazi multifunkciós segítőtársról van szó, ám ahogy az lenni szokott, nem mindegy, milyet választasz.

Milyen szempontok alapján válassz?

kuktaAz űrtartalom attól függ, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségű ételt szeretnél készíteni benne. Ha néhány személyre főzöl, egy 4-6 literes kukta elég lehet, de ha nagyobb a család vagy gyakran hívsz vendégeket, érdemes egy 8-10 literes változatot vagy akár még nagyobbat venned.

A gyorsfőző edények anyaga általában rozsdamentes acél, amely tartós és könnyen tisztítható. Ezek a típusok hőállóak, nem deformálódnak és nem karcolódnak, így biztos lehetsz benne, hogy hosszú távra vásárolsz, ha ilyen edényt választasz.

A legjobb kukták alja háromrétegű szendvics szerkezetű, amely egyenletesen oszlatja el a hőt és megakadályozza az étel leégését. A háromrétegű alj további előnye, hogy bármilyen típusú tűzhelyed van, bátran használhatod, még az indukciós főzőlapokkal is kompatibilis.

A modern gyártmányok kifejezetten biztonságosak, mindegyiknek a fedelén található egy vagy több szelep, amely szabályozza a nyomást és a gőz áramlását. A szelep megmutatja azt is, hogy mikor van elég nyomás a kuktában, és mikor kell lekapcsolni a tűzhelyet.

Néhány tipp a használathoz

  • kuktaNe töltsd túl a kuktát, mindig nagyjából a kétharmadát használd ki, hogy legyen elég helye a gőznek. A gyártók általában feltüntetik a maximális töltöttségi szintet.
  • Ne nyisd ki a kukta fedelét, amíg a nyomás nem csökken a belsejében. Ha sietsz, gyorsíthatod a folyamatot úgy, hogy hideg víz alá tartod a kuktát, de mindig ügyelj a biztonságra.
  • Tartsd be a használati útmutatóban ajánlott főzési időket és hőmérsékleteket, de mindig ellenőrizd, hogy az étel elérte-e azt az állapotot, amikor késznek nyilváníthatod.
  • Tisztítsd rendszeresen és alaposan a szelepet, hogy ne ragadjon be vagy koszolódjon el. Használj ecetet, szódabikarbónát vagy citromlevet, és öblítsd le vízzel.

Mit gondolsz, beruházol egy új, extra praktikus edényre? Nálunk kuktából is számtalan verziót találsz, nézz szét bátran és élvezd a rengeteg előnyt!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyorsfőző edény kukta