Szeretnéd saját készítésű finomságokra cserélni a bolti üdítőket? A szörp befőzés egyszerűbb, mint gondolnád, a családod pedig imádni fogja!
Ha átböngésszük az üzletekben sorakozó különféle ivólevek és üdítők összetevőit, hamar rájövünk, hogy ezek nem olyanok, amiket jó szívvel adunk a gyerkőcöknek. Vannak persze egészen természetes verziók is, ám azoknak az árát nem feltétlenül bírja el a családi kassza. A legjobb, ha beszerzünk egy szörpfőző edényt és magunk készítjük el a gyümölcsös finomságokat, így pontosan tudjuk, mit töltünk a poharakba, jobban jövünk ki anyagilag és még ízletesebbek is a szomjoltók!
Mire figyeljünk az előkészületek során?
Az első kérdés mindjárt az, hogy mégis milyen gyümölcsöket lehet, illetve érdemes gőzölni? A jó hír pedig az, hogy szinte bármiből készülhet szörp, jöhetnek a klasszikusok, meggy, málna, áfonya, ribizli, bodza, de alma, körte és szilva is, sőt, olyan különlegességekben is gondolkodhatunk, mint az egres, a rebarbara vagy a levendula. A gyümölcsöket szabadon variálhatjuk attól függően, hogy milyen ízre vágyunk és épp minek van szezonja.
Minél érettebb a gyümölcs, annál ízletesebb lesz a szörp, ezért érdemes válogatni, de hogy mennyire lesz édes, az természetesen függ attól, hogy éppen miből főzünk és mennyi cukor használunk. A kérdést még bonyolítja az is, hogy abszolút ízlés függő, mennyire édesen esik jól az ital, aranyszabályként meghatározott arányok ezért nem is igazán vannak. Akár teljesen cukormentes is lehet, sőt, jöhet a citromfacsaró és kerülhet bele egy kevés friss citromlé vagy akár fűszer is.
Az alapos tisztítás fontos, az előkészítés viszont attól függ, hogy szeretnénk-e majd használni a kigőzölt maradékot. Ha nem, rengeteg időt megspórolhatunk, hiszen meghagyhatjuk a szárakat, nem kell pucolnunk, ám ha rászánjuk az időt ezekre, a kigőzölt gyümölcsöt belesüthetjük valamibe vagy hozzáadhatjuk a reggeli kásánkhoz. Bárhogy döntünk, az aprítással nem kell vesződnünk, az almát például elég negyedelni, mert ha levegősebb a gyümölcstömeg, könnyebben megy a gőzölés.
A szörpfőzés menete pár egyszerű lépésben
Amit tudni kell, hogy a szörpfőző, vagyis a gyümölcsgőzölő edény egy három részből álló szett, az alsó edényben forr a víz, a legfelső a pároló, ebbe kerül a gyümölcs, a középső részben pedig szépen összegyűlik a lé, amit egy csövön keresztül vezetünk el. Amikor a víz forr, tegyünk egy réteg gyümölcsöt a párolóba, erre a kerül a teljes cukormennyiség fele, majd megint gyümölcs, a maradék cukor, végül még gyümölcs, amennyi fér.
Mindössze annyi a dolgunk, hogy nagyjából egy óráig főzzük, ám ha ízekben és színekben gazdag italt szeretnénk készíteni, akkor az első fél liter szörpöt engedjük ki és öntsük a párolóba. Ha készen vagyunk és tudunk még egy kis időt szánni a szörp befőzésre, hagyjuk még állni egy órát az egészet, így még több levet kapunk, ami különösen látványos eredményt hoz keményebb gyümölcsöknél, például almánál.
Mit csináljunk a kész szörppel?
A csőből egyenesen a gondosan sterilizált üvegekbe eresszük a szörpöt, hagyjuk hosszan, magától lehűlni és már készen is vagyunk. Az ital remekül mutat csatos üvegekben, és nem csak az asztalon, ha kötünk rá egy masnit, máris kész az ízléses és különleges gasztroajándék. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, vagy egyszerűen csak szeretnénk később is élvezni a nyár ízeit, akár le is fagyaszthatjuk a szörpöt.
Amikor felszolgáljuk, öntsük egy mutatós üvegkancsóba, és egy szörpös kanál segítségével keverjük el egyszerű csapvízzel vagy akár szódával. Kedvünk szerint ízesíthetjük és díszíthetjük az italt friss alapanyagokkal, például citromkarikákkal, mentalevelekkel. Ha van egy jégkocka készítőnk, egy kis hűsítő extrával is készülhetünk, így varázsolhatjuk igazán ízletes és frissítő szomjoltóvá a saját készítésű szörpünket.
Gyerekjáték, nem igaz? Ha úgy érzed, elérkezett az ideje, hogy megtörd a bolti üdítők uralmát, és átengedd a terepet a házi szörpöknek, rendelj bátran webáruházunkból pár praktikus kelléket!