Szeretnél egy tányérnyi Spanyolországot varázsolni az asztalra? Szerezz be egy paella serpenyőt, mi pedig mutatjuk a hagyományos receptet és a különféle variációkat!
A spanyol konyha egyik legnépszerűbb fogása a paella, ami mára túllépett a határokon és világszerte híressé vált. Hazánkban is több helyen kóstolhatod meg a méltán népszerű rizses egytálételt, de vigyázz, azonnal a hatalmába fog keríteni! A legjobb, ha elsajátítod a paella készítés csínját-bínját, így bármikor elkészítheted otthon, méghozzá abban a verzióban, hogy Neked tetszik!
Bár a recept régiónként eltérő, amire biztosan szükséged lesz, az egy paella serpenyő, amiben igazán ropogósra tud pirulni a rizs. Lényegében egy kétfülű, lapos, ámde széles edényt kell elképzelned, erről kapta nevét az étel. Na de mi a helyzet az összetevőkkel? Receptet bárhol találsz, ezért ebben most nem mélyülünk el, inkább azt mutatjuk meg, mi adja az étel esszenciáját!
Melyik az eredeti paella recept?
Hivatalosan csak egyféle változatot lehet paellának nevezni, ez az évszázados múltra visszatekintő, valenciai recept alapján készülő étel. Mivel Valencia egykor rizsföldekben gazdag térség volt, lakói pedig főként földműveléssel, vadászattal foglalkoztak, az eredeti recept szerint hússal, egész pontosan csirkével, nyúllal készül az étel.
Ugyanakkor méltán híres a tengeri herkentyűs verzió is, ez Alicante városának köszönhető, ami egy tengerparti halászfalu, ennélfogva itt hallal, garnélarákkal, bébitintahallal, feketekagylóval készül a paella. Számos verzió szerint chorizo is kerül az ételbe, a valenciaiak azonban ezt igazi szentségtörésnek tartják.
Választhatod tehát a húsos és a halas változatot is, ám ha úgy szeretnéd elkészíteni a fogást, ahogy a spanyolok, egyetlen dologra figyelj; ne keverd a kettőt. Bár ilyen receptek is szárnyra keltek, a húsos-tengeri herkentyűs étel valószínűleg a turisták kedvéért született, hogy egyetlen étkezés alkalmával belekóstolhassák mindkét régió sajátját.
Ami még nem hiányozhat
Bármelyik paella recept nyeri el a tetszésed, zöldségeket mindegyikben fogsz találni. Ez lehet fehér- vagy zöldbab, zöldborsó, articsóka és kaliforniai paprika is, ezeken kívül nem maradhat ki a hagyma, fokhagyma. Ha még nem teljes a konyhai kelléktárad, érdemes beszerezned egy zöldségcsumázót, egy szilikon fokhagymapucolót és egy fokhagymanyomót, hogy megkönnyítsd az előkészületeket.
A paella sajátos karakterét elsősorban a fűszerek adják, ezek közül semmiképpen sem hiányozhat a sáfrány, de rendszerint rozmaring is kerül az ételbe. Szükséged lesz egy jó alaplére, ehhez akár egy kevés húslevest is használhatsz, így máris sokkal könnyebb dolgod van, bár meg fogod látni, hogy egyébként sem egy bonyolult receptről van szó.
Na és a rizs? Ez talán a legfontosabb, hiszen nem mindegy, milyet használsz. Válassz kerek szemű, jó minőségű rizst, a legjobb a spanyol arroz bomba, ami szaftos ízélményt ad, ugyanakkor kellemesen ropogós lesz, mikor elkészül. Érdekesség, hogy a katolikus spanyolok még arra is figyelnek, hogyan öntik a rizst a serpenyőbe, hagyományosan kereszt alakot formáznak vele.
Na és mikor van kész az étel?
Ahogy az összetevőket illetően, úgy az elkészítés módjáról is különböző nézeteket vallanak a spanyolok. A hagyományőrzők úgy tartják, akkor jó a paella, ha egy picit megég az alja és az egész szépen összeáll, mások szerint azonban ennek semmi jelentősége. Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban is, hogy azonnal érdemes fogyasztani vagy jobb hagyni pihenni egy kicsit.
Bárhogy is, abban többnyire mindenki egyetért, hogy a friss citromlé jót tesz az ételnek, különösen a tengeri herkentyűs változatnak, ezért néhány citromgerezddel ajánlott tálalni az ételt, így mindenki maga ízesíthet.
Ha úgy érzed, mielőbb szeretnéd megkóstolni a spanyolok remek fogását, a felsorolt konyhai eszközökön túl hasznos lehet még egy hagyma tároló, valamint egy citrom tároló is, ami segít frissen tartani a gyümölcsöt. Böngészd át kínálatunkat és varázsolj hamisítatlan spanyol hangulatot a konyhába egy jó paellával!