Ha nyár, akkor kerti party, de grillezés vagy BBQ, és egyáltalán mi a különbség? Eláruljuk a titkot, és mutatjuk azt is, hogy milyen grillező eszközökre lesz szükség!
A szabadtéri sütögetésnek sajátos hangulata van, egyszerre élvezhetjük a friss levegőt és a karakteres, füstös ízeket, nem csoda hát, hogy amint beköszönt a jó idő, keressük az alkalmat egy jó kis kerti partyra. Bár a grillezés és a barbecue egymás szinonimájaként forog a köznyelvben, valójában korántsem ugyanaz a kettő, és ha tudjuk, melyik a nekünk való, magasabb szintre emelhetjük a nyári programok ízélményét.
A grillezés rejtelmei
A grillezés egy igen nagy múltra visszatekintő konyhai technika, melynek lényegét a magas hőfok adja (200-290 °C), ennek feltétele, hogy a lehető legnagyobb tüzet rakjuk. Meg kell várni, míg leég, ez tulajdonképpen a folyamat leghosszabb része, hiszen amikor már csak az izzó parázs marad, mindössze néhány percet kell a sütésre szánni. A hús akkor van kész, amikor a külseje megpirul és kialakul rajta egy kéreg, amitől különleges állagot és ízt kap.
A grillezett hús sajátja, hogy belül puha és könnyed, kívül ropogós, a kettő között pedig kellemesen szaftos, és persze az egész kap egy füstös ízt. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy ez a zamat kizárólag alakul ki, ha a grillezés hagyományos módjánál maradunk, elektromos- és gázkészülékek esetében le kell mondanunk róla. Ezzel a technikával csirkemellet, tarját, kolbászt, illetve hamburgerhúst érdemes sütni, ezen felül zöldségeket, például cukkinit, gombát, kukoricát.
És akkor mi a BBQ?
A barbecue vagy barbeque a hússütés ősi módszere, melyhez elődjeink ástak egy mély gödröt, amiben tüzet raktak, és efölé helyezték a húsokat, amiket levelekkel fedtek le. A húsok ilyen módon órákon át ki voltak téve a hőnek és a füstnek, melynek eredménye az omlós állag és az elképesztően füstös zamat. A módszert természetesen ma már modern készülékekre cseréltük, melyek lényege, hogy az egyik oldalon izzik a parázs, és a másik oldalra kerülnek a húsok.
A BBQ kvintesszenciája a szigorúan alacsonyan tartott hőfok (100-120 °C), ennélfogva ez a módszer igencsak időigényes, viszont a grillezéssel szemben vastagabb, inasabb húsok elkészítéséhez is ideális. Egy kis türelemmel a marhahús, sertésborda, oldalas is porhanyóssá válik, de be lehet vetni a módszert akár egész csirkéhez is, ez esetben viszont kevesebb sülési idővel kell számolni, máskülönben a hús állaga látja kárát.
Eszközök a szezonra
Míg az egyszerű szalonnasütés csupán néhány nyársat kíván, addig a grillezés vagy barbecue viszonylag eszközigényes. Vegyük sorra a legfontosabbakat:
- Az előkészítés nélkülözhetetlen eszköze egy jó hússzeletelő vagy hamburgerhús préselő, ezek felelnek azért, hogy az ételek igazán gusztusosak legyenek.
- Ahhoz, hogy lazább szerkezetet kapjunk és az ételt teljesen átjárják az ízek, érdemes beszerezni egy húspuhítót, valamint egy hús páctüske tenderizert.
- A húsokat és zöldségeket egy öntöttvas grill lapra célszerű tenni, ami univerzális megoldás, mivel nem csak nyílt lángon és parázson használható, hanem sütőben is.
- A faszénbegyújtó teszi praktikussá és maximálisan biztonságossá a tüzelést, ezért erről feltétlenül gondoskodni kell.
- A forgatáshoz mindenképpen szükség lesz egy grillspatulára vagy egy fordítólapátra, hiszen ezek garantálják, hogy szépen egyben marad akár a hamburgerhús is.
- Talán kevésbé fontos, mint a többi grillező eszköz, de jó, ha van egy BBQ húsbillog, amivel lehengerlő látványt kapnak a kész húsok, akár csak egy étteremben.
- Végül de nem utolsó sorban ne feledjük, hogy a rács könnyen beszennyeződik, ám a makacs foltoktól is megszabadulhatunk egy grilltisztító kefével.
Neked mindened megvan az évadnyitó kerti partyhoz? Akár a grillezés, akár a barbecue a Te világod, nálunk mindent megtalálsz!