Ne hagyd, hogy az ősz borúja Rád telepedjen, inkább fedezd fel az évszak egyik legfantasztikusabb gyümölcsét és édesítsd meg a napjaidat egy kis birsalmasajttal!
Ahogy beköszönt a hűvös, borongós idő, a legtöbben hajlamosak vagyunk begubózni, pedig ennek az évszaknak is megvan a maga varázsa. Itt van mindjárt a birsalma szezon, ami nagyon is jó ok arra, hogy Te is élvezd egy kicsit ezt az időszakot. Hogy miért? Mert itt a ragyogó alkalom, hogy elővegyél egy régi receptet, és belevesd magad a birsalmasajt készítés rejtelmeibe!
Ha az ősz tipikus gyümölcseire gondolsz, valószínűleg Neked sem a birs jut eszedbe, ami onnan nézve nem is csoda, hogy nyersen nem fogyasztjuk, mivel kemény, az íze pedig meglehetősen fanyar. A birsalmasajt viszont valami egészen más, egy édes, intenzív ízű és illatú csemege, amit nem nehéz elkészíteni, ráadásul hűvös helyen tárolva meglepően sokáig eláll. Ne de hogyan kezdj hozzá?
Ilyen az ideális alapanyag
A birsalmát általában szeptemberben, októberben szüretelik, ugyanakkor vannak olyan fajok is, amik novemberben, sőt, decemberben érnek, tehát az ősz minden hónapjában találhatsz jó alapanyagot. A formának nincs jelentősége, amikor válogatsz, vagyis bármelyik jó lehet, mivel képzeld, a növény alma és körte formájú gyümölcsöt is terem, akár ugyanaz a példány egyik évben ezt, a másikban azt.
A szín viszont lényeges, mivel az nem fajtól függ, hanem az érettségről árulkodik. A birsalmasajthoz a kemény, sárga színű gyümölcsök ideálisak, akkor legalábbis mindenképpen, ha a vásárlást követően rögtön el is kezdesz vele dolgozni. A fonnyadt, barnás héjú darabokat semmiképp se vedd meg, viszont ha zöldes gyümölcsöket találsz, azok egy kis türelemmel lehetnek jók, mivel a birs utóérlelhető.
Pofonegyszerű birsalmasajt recept
Hozzávalóból mindössze háromra lesz szükséged, ez 1 kg birsalma, 1 kg cukor és egy 1 darab citrom. Ha igyekszel egészségtudatos maradni, csökkentheted a cukor mennyiségét 60%-ra, úgy is megőrzi a karakterét a kész finomság. A gyümölcsről dörzsöld le a piheszőröket és tisztítsd meg alaposan. A jó hír, hogy nem kell hámozni és maradhat a magház is, egyszerűen csak fel kell négyelni őket.
Tedd a gyümölcsöt egy fazékba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd puhára és tedd át egy szűrőbe. A legegyszerűbb, ha a munkát egy paradicsompasszírozóval folytatod, nyomd át rajta a birseket, az így kapott masszát pedig öntsd vissza a fazékba. Add hozzá a citrom levét és a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett főzd addig, míg az egész szépen besűrűsödik.
A szárításnak két verziója is van:
- A szobahőmérsékletűre hűlt pürét öntsd egy kibélelt őzgerinc formába, és tárold így száraz, hűvös helyen. 2-3 nap után borítsd ki egy sütőpapírra és hagyd tovább szikkadni nagyjából 2 hétig. Időnként forgasd, hogy a birsalmasajt minden oldalát érje levegő.
- A szobahőmérsékletűre hűlt pürét oszlasd el vékonyan egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Állítsd a sütőt 50 fokra és szárítsd 4-5 órán át, résnyire nyitott ajtó mellett. Amikor készen van, hagyd magától kihűlni.
Hogyan, mivel érdemes enni?
A birsalmasajt igazán zamatos és egyben tartalmas reggeli lehet, müzlivel vagy akár gyümölcskenyérrel is jól harmonizál az íze. Kiválthatod vele a kandírozott gyümölcsöket, ízesíthetsz leveles tésztából, kelt tésztából készített süteményeket, de még a legegyszerűbb piskótát is különlegessé teheted. Ha kedveled az izgalmas ízkombinációkat, próbáld ki dióval, sajttal, rukkolával is!
Máris megjött a kedved, hogy érett gyümölcs után nézz a piacon, de hiányzik néhány konyhai eszköz a birsalmasajt készítéshez? Fedezd fel webáruházunk kínálatát, és merülj el az ősz ízeiben!