Akár jártas vagy a bográcsozás műfajában, akár még csak most ismerkedsz vele, néhány praktikus kellék és extra tipp biztosan jól jön az örökzöld gasztroprogramhoz!
Ha van valami, ami a házimunkaként számontartott főzést képes nagyszerű időtöltéssé varázsolni, akkor az a bográcsozás. Amellett, hogy társasági programról van szó, nem szabad alábecsülni a végeredményt sem, de a bográcsozás ebből a szempontból sem okoz csalódást, hiszen utánozhatatlan zamatot ad a legegyszerűbb ételeknek is. Ám ennek a műfajnak is megvannak a maga trükkjei, amiket most szeretnénk megosztani Veled is!
Milyen bográcsot válassz?
Ha most vásárolsz először bográcsot, jó, ha tudod előre, hogy két kérdéskörben kell döntened, és így vagy úgy, de mindkettő hatással lesz a programokra:
Anyag
Valószínűleg Neked is él a fejedben egy kép a bográcsokról, egy fényesen csillogó natúr vasbográcsot vagy épp egy belül cirmos, kívül fekete zománcozott bográcsot látsz lelki szemeid előtt. Az anyag azonban nem csak puszta látvány kérdés, hanem hatással van a főzésre és az azt követő - kevésbé kellemes - teendőre, a tisztításra. Míg a vas- és rézbogrács erőssége a remek hőátadóképesség, addig a rozsdamentes acél bogrács és a zománcozott verzió könnyű tisztíthatóságával győzhet meg.
Forma
A formaváltozatok szintén nem csak azt hivatottak szolgálni, hogy a bográcsban főzés az esztétikai igényeket is kielégítse, ez lényegében attól függ, milyen ételeket szerettek:
- Ha a halászlé a kedvencetek, illetve szívesen esztek más leveseket is, akkor az a cél, hogy az étel magas hőfokon tudjon főni úgy, hogy levéből keveset veszít. Ezt az alul szélesebb, felül szűkebb bajai bogrács vagy más néven halfőző bogrács tudja megadni.
- Ha viszont jöhet bármilyen klasszikus, kevésbé leveses fogás, például paprikás krumpli, különféle pörköltvariációk, gulyás vagy akár lecsó, akkor az alul keskenyebb, felül szélesebb alföldi bogrács a Nektek való.
Tippek az előkészületekhez
Első a biztonság, így mindenkiképpen egy olyan helyet válassz a kertben, ahol nyugodtan lehet tüzet gyújtani, sincs útban semmi oldalról és felülről sem. A tűzrakásra kijelölt helyet rakd körbe téglákkal, vagy könnyítsd meg a dolgod, és szerezz be egy vas tűzteret. Ha úgyis mindent most készülsz megvenni, választhatsz akár egy komplett, tűzteres bogrács szettet is, ez a bogrács tartó állványt is magába foglalja, így két legyet ütsz egy csapásra.
A főzés és a tálalás rejtelmei
Ha külön állványod van, figyelj arra, hogy mindig stabilan rögzítsd, és ne feledd, hogy az is rajtad múlik, mennyire van közel a bogrács a tűzhöz. Minél nagyobb a távolság, annál kevesebb az esély arra, hogy odakap az étel, ugyanakkor ha nem kap elég hőt, lassan készül el, ezért a legjobb az arany középút. A keverés legjobb módja a forgatás, de azért jó, ha van kéznél egy kellően hosszú nyelű fakanál is, a fűszerezés, kóstolgatás idejére pedig jobb félrehúzni a bográcsot.
Étkezni is a kertben terveztek? A tálalás szabadtéren általában nem kap akkora figyelmet, mint a konyhában, de mindenképpen kelleni fog pár praktikus, stócolható leveses tányér, amiből akkor is kényelmes enni, ha nem ültök asztalhoz, hanem élvezitek a tűz hangulatát. Bármi készül, a klasszikus, öblös gulyástálakkal nem lehet melléfogni, ezekbe könnyű szedni, ráadásul sokáig melegen tartják az ételt, így ha időközben lehűl egy kicsit a levegő, az sem jelenthet problémát.
Ha úgy érzed, már minden részlet a helyére került, nincs más hátra, rendeld meg a bográcsozás valamennyi kellékét webáruházunkból és irány a kert!