Még nem ismered az olaszok mennyei lepénykenyerét? Itt jönnek a focaccia készítésének íratlan szabályai, hogy hamisítatlan itáliai hangulatot teremts a konyhában!
Bár a pizza és a különféle tésztaételek hódították meg az egész világot, az olasz gasztronómia valójában kenyérfélékben is nagyon erős. A focaccia mindenhol egy picit másképp készül, de az alapok ugyanazok, és hidd el, egyáltalán nem lehetetlen küldetés igazi olasz lepénykenyeret varázsolni az asztalra. De miért is ajánljuk, hogy próbáld ki?
Amivel a focaccia Téged is le fog nyűgözni
Első pillantásra a lepénykenyér talán nem tűnik különösebben izgalmasnak, a pizzával összehasonlítva ráadásul kifejezetten szegényes a feltét, így még nehezebb vele szimpatizálni. A focaccia titka a tökéletes állag, amivel csak akkor találkozol, amikor megkóstolod. Roppanós héj és légies bélzet teszi igazán nagyszerűvé ezt az ételt, ez az oka annak, hogy a feltét némileg háttérbe szorul.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ízletes, éppen csak visszafogottabb, mediterrán hangulatot idéző zamatot kell keresni. Az alapanyagok között többnyire liszt, élesztő, víz és só szerepel, ami pedig az egésznek az esszenciáját adja, az az extra szűz olívaolaj, ami a focaccia receptjében nem puszta zsiradék, sokkal inkább ízesítő. Erre jön persze a feltét, de ne szaladjunk ennyire előre.
Hogyan érheted el azt a bizonyos állagot?
Kenyérféléről lévén szó minden a dagasztással kezdődik, ehhez szükséged lesz egy dagasztótálra, de ha lapul egy dagasztógép a szekrényedben, azt is előveheted hozzá. Utóbbi esetben ügyelj a fokozatosságra. Bárhogy is csinálod, a lényeg, hogy ne sajnáld rá az időt, a tészta akkor jó, amikor összeáll egy gombóccá és elválik az edény falától.
A kelesztési idő receptfüggő, lehet 30 perc, de akár 4-5 óra is, ez általában attól függ, hogy mennyi élesztőt ír a hozzávaló lista. Ha a tészta megkelt, jöhet egy gyúrólap, dolgozd át alaposan az egészet, lehetőleg kézzel, ne sodrófával. Amikor kész, helyezd át sütőpapírra vagy egy szilikon sütőlapra, majd mehet a tepsibe az egész.
Most jön a lényeg, a lepénykenyérre oly jellemző mélyedések kialakítása! Az ujjbegyeidet nyomkodd a tésztába, majd locsold át az egészet olívaolajjal, ha van olajkiöntőd, azzal dolgozz. Ha egy fokhagymanyomó is van kéznél, ízesítheted is az olajat, akár mehet egyenesen ebbe a fűszer is. De milyen ízeket érdemes választanod hozzá?
Az ízesítés és a sütés rejtelmei
A focaccia fűszere hagyományosan a rozmaring, de bazsalikomos változatban is érdemes kipróbálnod, illetve a kettő kombinációja sem ördögtől való. A tetejére elképesztően sokminden kerülhet, olívabogyó, paradicsom, paprika és parmezán is, de gondolkodhatsz húsos verzióban, ebben az esetben a sonka a nyerő. Különleges ízt érhetsz el, ha szőlőt vagy citromkarikát választasz.
A feltétet egy kissé préseld bele a tésztába, végül mehet a tepsi egy állítható sütőrácsra és innentől már a sütő dolgozik helyetted. A lehető legmagasabb hőfokot válaszd, így süsd a tésztát nagyjából 8-15 percig, míg végül kap egy szép kérget, és már készen is van az olasz lepénykenyér a Te ízlésedre szabott változatban.
A focaccia felszeletelve jó, ha igazán jól sikerült, magában is nagyszerű lesz, főleg frissen, de kínálhatod sültek és raguk mellé, sőt, remek párost alkot salátákkal is. Mivel nem morzsálódik, nyugodtan becsomagolhatod és vihetsz belőle a munkahelyedre vagy éppen a parkba egy romantikus piknikezéshez, bor kísérőjének.
Szerezd be a focaccia készítés nélkülözhetetlen kellékeit webáruházunkból, variáld kedvedre a feltéteket és csempéssz egy kis olasz életérzést a konyhába. Buon appetito!