Barion Pixel

Lepénykenyér olasz módra: a focaccia titkai

focacciaMég nem ismered az olaszok mennyei lepénykenyerét? Itt jönnek a focaccia készítésének íratlan szabályai, hogy hamisítatlan itáliai hangulatot teremts a konyhában!

Bár a pizza és a különféle tésztaételek hódították meg az egész világot, az olasz gasztronómia valójában kenyérfélékben is nagyon erős. A focaccia mindenhol egy picit másképp készül, de az alapok ugyanazok, és hidd el, egyáltalán nem lehetetlen küldetés igazi olasz lepénykenyeret varázsolni az asztalra. De miért is ajánljuk, hogy próbáld ki?

Amivel a focaccia Téged is le fog nyűgözni

Első pillantásra a lepénykenyér talán nem tűnik különösebben izgalmasnak, a pizzával összehasonlítva ráadásul kifejezetten szegényes a feltét, így még nehezebb vele szimpatizálni. A focaccia titka a tökéletes állag, amivel csak akkor találkozol, amikor megkóstolod. Roppanós héj és légies bélzet teszi igazán nagyszerűvé ezt az ételt, ez az oka annak, hogy a feltét némileg háttérbe szorul.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ízletes, éppen csak visszafogottabb, mediterrán hangulatot idéző zamatot kell keresni. Az alapanyagok között többnyire liszt, élesztő, víz és só szerepel, ami pedig az egésznek az esszenciáját adja, az az extra szűz olívaolaj, ami a focaccia receptjében nem puszta zsiradék, sokkal inkább ízesítő. Erre jön persze a feltét, de ne szaladjunk ennyire előre.

Hogyan érheted el azt a bizonyos állagot?

focacciaKenyérféléről lévén szó minden a dagasztással kezdődik, ehhez szükséged lesz egy dagasztótálra, de ha lapul egy dagasztógép a szekrényedben, azt is előveheted hozzá. Utóbbi esetben ügyelj a fokozatosságra. Bárhogy is csinálod, a lényeg, hogy ne sajnáld rá az időt, a tészta akkor jó, amikor összeáll egy gombóccá és elválik az edény falától.

A kelesztési idő receptfüggő, lehet 30 perc, de akár 4-5 óra is, ez általában attól függ, hogy mennyi élesztőt ír a hozzávaló lista. Ha a tészta megkelt, jöhet egy gyúrólapdolgozd át alaposan az egészet, lehetőleg kézzel, ne sodrófával. Amikor kész, helyezd át sütőpapírra vagy egy szilikon sütőlapra, majd mehet a tepsibe az egész.

Most jön a lényeg, a lepénykenyérre oly jellemző mélyedések kialakítása! Az ujjbegyeidet nyomkodd a tésztába, majd locsold át az egészet olívaolajjal, ha van olajkiöntőd, azzal dolgozz. Ha egy fokhagymanyomó is van kéznél, ízesítheted is az olajat, akár mehet egyenesen ebbe a fűszer is. De milyen ízeket érdemes választanod hozzá?

Az ízesítés és a sütés rejtelmei

focacciaA focaccia fűszere hagyományosan a rozmaring, de bazsalikomos változatban is érdemes kipróbálnod, illetve a kettő kombinációja sem ördögtől való. A tetejére elképesztően sokminden kerülhet, olívabogyó, paradicsom, paprika és parmezán is, de gondolkodhatsz húsos verzióban, ebben az esetben a sonka a nyerő. Különleges ízt érhetsz el, ha szőlőt vagy citromkarikát választasz.

A feltétet egy kissé préseld bele a tésztába, végül mehet a tepsi egy állítható sütőrácsra és innentől már a sütő dolgozik helyetted. A lehető legmagasabb hőfokot válaszd, így süsd a tésztát nagyjából 8-15 percig, míg végül kap egy szép kérget, és már készen is van az olasz lepénykenyér a Te ízlésedre szabott változatban.

A focaccia felszeletelve jó, ha igazán jól sikerült, magában is nagyszerű lesz, főleg frissen, de kínálhatod sültek és raguk mellé, sőt, remek párost alkot salátákkal is. Mivel nem morzsálódik, nyugodtan becsomagolhatod és vihetsz belőle a munkahelyedre vagy éppen a parkba egy romantikus piknikezéshez, bor kísérőjének.

Szerezd be a focaccia készítés nélkülözhetetlen kellékeit webáruházunkból, variáld kedvedre a feltéteket és csempéssz egy kis olasz életérzést a konyhába. Buon appetito!

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik) használatát. További információk
FOGYASZTÓ BARÁT
INFORMÁCIÓK

mikonyhank.hu
© Fogyasztó Barát
ELLENŐRZÖTT WEBÁRUHÁZ
Fogyasztó Barát Tanúsítvány
mikonyhank.hu
A tanúsítvány adatait naponta ellenőrzi a Fogyasztó Barát
Legutóbb ellenőrizve: 2025.05.20.

A webáruházat üzemeltető cég valós
Cégnév
MIKONYHÁNK Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely
2213 Monorierdő, Tölgyfa utca 80.
Adószám
23420801-2-13
Cégjegyzékszám
13-09-148360
Képviselők
Koczó Gábor ügyvezető (vezető tisztségviselő)
A fenti adatokat naponta ellenőrizzük a NAV és a közhiteles állami nyilvántartásból

Nem áll cégbírósági eljárás alatt
Csődeljárás
Nincs
Felszámolási eljárás
Nincs
Végrehajtás
Nincs
Végelszámolás
Nincs
Kényszertörlés
Nincs
Büntetőjogi intézkedés
Nincs
Megszüntetési eljárás
Nincs
A fenti adatokat naponta ellenőrizzük a NAV és a közhiteles állami nyilvántartásból

NAV státusza aktív
Adószáma érvényes
Az adószám NEM szerepel a NAV szankciósan törölt listáján
Szerepel a NAV Megbízható adózó listáján*
A fenti adatokat naponta ellenőrizzük a NAV és a közhiteles állami nyilvántartásból
* A NAV negyedévente teszi közzé ezeket az adatokat

A Fogyasztó Barát webáruház közösség tagja
Naprakész jogszabálykövető ÁSZF - hatályos: 2025-05-01
Naprakész jogszabálykövető Adatkezelési tájékoztató - hatályos: 2025-05-01
Naprakész jogszabálykövető Elállási nyilatkozat - hatályos: 2025-05-01
A Fogyasztó Barát tanúsítja, hogy ez a webáruház 2018. április 20. óta folyamatosan használja a jogszabálykövető vásárlói tájékoztató rendszert.

Valós vásárlói értékelésekkel rendelkezik

97.79%
a vásárlók közül ajánlaná ismerősének ezt a boltot.
Elégedettség a bolttal:
Szállítási idő:
A bolt áttekinthetősége:
Ügyfélszolgálat/kommunikáció:
A(z) mikonyhank.hu elnyerte az Árukereső Megbízható Bolt minősítését a vásárlók valós visszajelzései alapján.