Ha követed Facebook oldalunkat, talán Te is találkoztál nyereményjátékunkkal, aminek a napokban hirdettük ki a győzteseit. Íme a legtöbb like-ot kapott receptek!
Linzerkarika
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás sárgája
- 1 db citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
- Házi baracklekvár
A linzerkarikához csak a hozzávalók listáját küldte el a győztes, ám ha rutinos hobbicukrász vagy, ennyi talán elég is ahhoz, hogy Te is elkészítsd. Ha bizonytalan vagy, esetleg pillants bele néhány hasonló receptbe. A klasszikus finomság elkészítéséhez használj linzer kiszúrót, de számtalan egyéb, izgalmas formájú süteménykiszúrót bevethetsz, csak engedd szárnyalni a kreativitásod!
Hólabda
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 db tojás
- 8 ek víz
- 25 dkg cukor
- 25 dkg finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Krémhez:
- 5 dl tej
- 5 ek finomliszt
- 25 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg kókuszreszelék
Tetejére:
- 15 dkg csokoládé
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Keverd jó habosra a tojásokat a cukorral, add hozzá a meleg vizet, és azzal is jól keverd el. A kakaóport, a sütőport, a lisztet szintén keverd el és forgasd bele a tojásos-cukros keverékbe. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát.
A már forró sütőbe téve kb. 25 perc alatt süsd készre.
A liszthez add hozzá a cukrot, majd apránként a tejet is és keverd csomómentesre, majd tedd a tűzre, és főzd sűrűre. Hagyd kihűlni, add hozzá a vajat és habosítsd ki az egészet.
A kész, kihűlt piskótából egy pogácsaszaggatóval szúrj korongokat. Kend meg az alsó korongot a krémmel, és helyezd rá a tetejét. Körbe az oldalát is kend be, majd forgasd kókuszreszelékbe, így az rá fog ragadni. Csináld ezt addig, míg minden elfogy.
Végül olvaszd fel vízgőz fölött a csokoládét az olajjal, és vond be a masszával a sütik tetejét.
Reszelt túrós kocka
Hozzávalók:
Tésztához:
- 400 g finomliszt
- 250 g margarin
- 150 g porcukor
- fél tasak sütőpor (1 kk)
- 1 csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db tojás sárgája
- 3 ek kakaópor
Töltelékhez:
- 1 kg túró
- 100 g mazsola
- 50 g babapiskóta vagy édes keksz
- 1 cs vaníliás cukor
- 150 + 100 g porcukor
- 3 db tojás (+ 1 db tojásfehérje)
- citrom és narancs lereszelt héja
Elkészítés:
Az omlós tésztához morzsold el a lisztben a margarint, add hozzá a porcukrot, sütőport, sót, vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Szitáld bele a kakaót, végül gyors mozdulatokkal, de alaposan dolgozd össze. Oszd két egyenlő részre, formálj belőlük cipókat, majd fóliába csomagolva tedd hűtőbe kb. egy órára.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel öblítsd át, csepegtesd le, a túrót törd át, a babapiskótát vagy az édes kekszet reszeld le vagy nejlon zacskóban nyújtófával törd össze.
Sütőpapírral bélelj ki egy 25 x 35 cm-es tepsit.
Használj tojás szétválasztót és a fehérjéket a tésztából maradt plusz eggyel együtt egy csipet sóval verd fel, majd 150 gramm apránként hozzáadott porcukorral verd kemény habbá. A tojások sárgáját keverd habosra a maradék 100 gramm porcukorral és a vaníliás cukorral, majd vegyél elő egy reszelőt és dolgozd bele a megmosott citrom és narancs héját is. Apránként add hozzá a túrót, a tojáshabot, a mazsolát, végül az apróra tört babapiskótát vagy kekszmorzsát.
Az egyik tésztacipót nagylyukú reszelőn egyenletesen, hogy mindenütt kitöltse, reszeld bele a tepsibe, simítsd el rajta a tölteléket, reszeld a tetejére a másik tésztacipót és villával lazán igazítsd el. 180 fokon kb. 45-50 percig süsd, hagyd kihűlni a tepsiben, végül egy porcukor szita segítségével hintsd meg a tetejét porcukorral.
Oroszkrémtorta
Hozzávalók:
Piskótához (1 db piskótalaphoz):
- 3 db tojás
- 3 ek liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 ek kristálycukor
- 1 ek étolaj
Krémhez:
- 1 l tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 5 ek kristálycukor
- 3 db tojás sárgája
- 500 ml habtejszín
- mazsola
- 1 kis üveg rumaroma
- aszalt gyümölcs
Elkészítés:
A piskótához válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá, használj hozzá habverőt. A sárgáját verd habosra a cukorral, majd add hozzá a sütőporral átszitált lisztet. Keverd össze a kemény habbal, közben add hozzá az étolajat. Tedd tortaformába és előmelegített sütőben süsd készre. 3 ilyen lapot készíts!
A krémhez keverd el a tejben a pudingporokat a cukorral és a tojássárgájával, majd folyamatos kevergetés közben főzz sűrű krémet és hűtsd ki. A mazsolát keverd el a rumaromával, a habtejszínt verd kemény habbá, kb. a felét tedd félre a díszítéshez, bevonáshoz.
Ha kihűlt a pudingos krém, add hozzá a felvert habtejszínt, valamennyi aszalt gyümölcsöt, majd a rumos mazsolát is keverd bele. Töltsd meg a piskótalapokat, majd díszítsd a tortát a maradék habbal és az aszalt gyümölccsel.
Gesztenyetorta
Hozzávalók:
Piskótához (24 cm-es tortaformához):
- 8 db tojás
- 140 g liszt
- 160 g cukor
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- pici víz
Csurgatáshoz:
- 80 ml habtejszín
- 80 g étcsoki
Krémhez:
- 500 g gesztenyemassza
- 500 g mascarpone
- 0,5 l habtejszín
- 10 dkg porcukor
- rumaroma / rum ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd el a sütőporral és egy pici vízzel. A fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd hozzá a sárgájához. Ha elkeverted, add hozzá az átszitált lisztet és kakaót, majd kézzel keverd csomómentesre. Öntsd tortaformába, a pereméig „húzd fel” a masszát és irány a sütő. Ha teljesen kihűlt a piskóta, egy tortaszeletelővel oszd 3 egyenlő részre.
A mascarponét, a habtejszínt és a porcukrot verd fel robotgéppel. Ha már kemény, add hozzá a kiolvasztott gesztenyemasszát és jól dolgozd el, ennél a lépésnél mehet hozzá a rumaroma is.
Töltsd meg a tortát (piskóta - krém - piskóta - krém - piskóta), és tedd 1-2 órára hűtőbe. Kend meg a tetejét, illetve az oldalát a gesztenyés krémmel, majd tedd vissza a hűtőbe kb. 30 percre.
A habtejszínt egy habüstben, vízgőz felett melegítsd, majd olvaszd fel benne az étcsokit. Utána egy kiskanál segítségével először a szélein csurgasd le a csokit, majd a tetejére is önts belőle és simítsd el.
30 percre tett vissza újra a hűtőbe, majd ízlés szerint díszítsd a megmaradt krémmel, csokidarabokkal vagy reszelt gesztenyével.
Nem csodálkozunk, ha valamelyik recept Neked is megmozgatta a fantáziádat, hisz csupa izgalmas remekmű született. Tudod, webáruházunkban mindent megtalálsz, ha kedved támad egy kis sütéshez, és ha szeretsz saját receptekkel is kísérletezni, csak bátorítani tudunk. Ki tudja, talán legközelebb épp a Te recepted lesz a befutók között!