Te kihasználod a paprikában rejlő ezernyi lehetőséget? Mutatjuk, miért jó, ha sokszor kerül terítékre, és azt is, hogyan készítsd el, akár bográcsban, grillen!
Ugyan a paprika csak néhány évszázaddal ezelőtt érkezett hazánkba, gyorsan megvetette a lábát a magyar konyhákban és népszerűsége töretlen. Szeretjük a kicsit, a nagyot, a hosszúkásat, a tömzsit, az édeset, a csípőset, a pirosat, a sárgát, a zöldet, ez a zöldség az alapja számos klasszikus fogásnak és izgalmas újdonságokkal is tele vannak a recepttárak. Lássuk, miért is olyan jó, ha nap nap után asztalra kerülnek a paprika különféle változatai!
A színpompás vitaminbomba
Arra a kérdésre, hogy miért is szeretjük annyira a paprikát, nagyon egyszerű a válasz; ízletes, roppanós és még színes is. Kalóriában szegény, viszont elképesztően gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, vagyis nem csak az érzékeinket kényeztetjük, amikor paprikát eszünk, hanem az egészségünket is támogatjuk, méghozzá több fronton. És ahány féle paprika, annyi jótékony hatás, ezért az összeset érdemes fogyasztani.
Mind tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint, ezen felül béta-karotint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, valamint folsavat, és mindegyik színnek van valami „szuperereje”. A zöld magas C-vitamin tartalma miatt kedvez az egészségünknek, hihetetlennek hangzik, de több van benne ebből a vitaminból, mint egy narancsban. A piros paprika képes fedezni egy felnőtt ember napi A-vitamin szükségletét, a sárga pedig bővelkedik luteinben. De mit készítsünk belőlük?
Régi és új kedvencek paprikából
Bár vannak ételek, melyeknél az előkészítést letudhatjuk egy alapos tisztítással, alapvetően amikor paprikával dolgozunk, szükségünk van egy jó csumázókésre, minden más attól függ, mit készítünk éppen. Nézzünk pár variációt a jól megszokott receptek szerint készítve és új, izgalmas köntösbe bújtatva:
Az igazi klasszikus, ami valószínűleg mindenkinek elsőre eszébe jut, a lecsó, amit készíthetünk magyarosan, szalonnával és kolbásszal, de zöldséges verzióban is padlizsánnal, cukkinivel, és mindet laktatóbbá tehetjük tojással vagy rizzsel. Végül ott a Közel-Kelet lecsójaként is emlegetett shakshuka, amit egy csipet római kömény és csili tesz különlegessé.
Szintén hagyományos fogás a paradicsommártásban főtt, hússal-rizzsel töltött paprika, de finom és látványos változatok készülhetnek kaliforniai paprikából is. Ezt megtölthetjük szinte bármivel, megszórhatjuk egy kis sajttal, majd mehet az egész egy tűzálló tálba és irány a sütő. Tölteni még a csípős verziókat is lehet, a cheddar sajttal töltött, panírozott jalapeno poppers igazi pikáns snack.
A szabadtéri sütés-főzés sztárja
A paprikának kifejezetten jól áll, ha kap egy kis füstös ízt, amit többféle módon elérhetünk, ha épp nem a konyhában, hanem a kertben tervezzük elkészíteni a vacsorát. Ha van kéznél egy bogrács, máris nyert ügyünk van, hiszen bármelyik paprikás étel készület ilyen módon az örök kedvenc lecsón túl is, az extra zamat garantált.
A grill lapon is ott a helye a paprikának, remek köret válthat belőle sajtok, húsok mellé, de akár tovább is gondolhatjuk a dolgot, és kreálhatunk belőle új ételeket. Sült paprikából ízletes és könnyű krémleves készülhet, de egy kis fűszerrel és sajttal összekeverve egészséges kencét is készíthetünk, végül ne feledjük az ajvárt, ami nagyszerű mártogatós bármilyen sült finomság mellé.
Kedvet kaptál valamelyik klasszikushoz és máris menüre tűznéd? Beindult a fantáziád és látod lelki szemeid előtt, milyen új verzióban kerülhet még tányérra ez a nagyszerű zöldség? Böngészd át webáruházunk kínálatát, és szerezz be néhány új konyhai eszközt, amikkel még többet hozhatsz ki az ezerarcú paprikából!