A csumázótól a gyümölcsgőzölő edényig számos konyhai eszközzel érdemes készülnöd a befőzési szezonra és jó, ha ismersz pár praktikát is, de nyugi, segítünk!
Ahogy az üzleteket ellepik a szezonális gyümölcsök és zöldségek, szeretünk mindenből venni legalább egy keveset, hiszen ilyenkor finomak igazán. Ám télen sem kell megelégednünk a készen kapható lekvárokkal, befőttekkel és szörpökkel, kedvenc ízeinket üvegekbe zárhatjuk és kedvünk szerint ízesíthetjük. Hidd el, a befőzés nem olyan nagy munka, mint elsőre látszik, ezért Neked is érdemes fontolóra venni, hogy készítesz pár üveg finomságot, még akkor is, ha teljesen kezdő vagy!
Hogyan kezdjünk neki?
A befőzés legfontosabb szabálya, hogy ügyeljünk a tisztaságra, az üvegeknek és a fedeleiknek is maximálisan tisztának kell lenniük. Mossuk át őket alaposan, ami pedig hibásnak bizonyul, kíméletlenül szelektáljuk és ne feledkezzünk meg a csírátlanításról sem, szükséges! Ennek modern verziójához csupán annyi a dolgunk, hogy a tisztított üvegeket mikróba tesszük és magas fokozaton nagyjából két percig forgatjuk, végül hagyjuk őket teljesen kiszáradni.
Csakis egészséges gyümölcsökkel dolgozzunk, ha egy-egy rész romlottnak, sérültnek látszik, azt vágjuk ki, apróbb gyümölcsök esetén pedig egyáltalán ne használjuk fel, ami gyanús. Ez a hagyományos módszernél is fontos, de még nagyobb jelentősége van akkor, ha a gyors befőzést választjuk, ilyenkor ugyanis szinte egyáltalán nincsenek átforralva a gyümölcsök. A feldolgozáshoz használjunk egy jó zöldségkést és egy ujjvédőt a szeleteléshez, hiszen fő a biztonság!
Ha olyasmit készítünk, ami teret enged a kreativitásnak, használjunk bátran spirálozót, hullámos szeletelőt, zöldség- gyümölcsformázót. Mindenképpen szükség lesz egy nagy fazékra vagy egy szörpfőző edényre, ha italt készítünk, és hasznos társ lehet a munka során egy befőző tölcsér. Az eljárás menetében ne térjünk el a leírtaktól, hiszen minden mozzanatnak megvan a maga jelentősége, az összetevőket viszont szabadabban kezelhetjük.
3 tipp a receptek variálásához
- Szinte minden gyümölcsnek jól áll egy kevés vanília, fahéj vagy rum és ízesíthetünk zöldfűszerekkel is, például bazsalikommal. Ha van saját növényünk, mindössze egy fűszernövényvágó olló, valamint egy kétnyelű aprító kell, és máris kész a friss, zamatos fűszer.
- Az édesítéshez hagyományosan egyszerű kristálycukrot használunk, de ehelyett választhatunk egészségesebb megoldást is, beválik a porított édesítőszer és a méz is. A lényeg, hogy kóstolgassuk, hiszen a gyümölcsök érettségétől is függ, mennyi édesítésre van szükség.
- Érdemes pektint is használni a befőzéshez, hiszen ezzel a természetes zselésítő anyaggal lerövidül a főzési idő, sokkal gyümölcsösebb ízt érhetünk el, ráadásul a vitaminokat, ásványi anyagot is megőrizhetjük.
Az utolsó mozzanatok
A befőzés utolsó, ám annál jelentőségteljesebb lépése a dunsztolás, ami a sterilizálásért felel. Ennek legismertebb módja a száraz dunszt készítése, melynek lényege, hogy a lekvárt forrón tesszük az üvegekbe és megszórjuk egy kevés szalicillel. Jó erősen, légmentesen lezárjuk az üvegeket, végül szorosan egymás mellé tesszük és alaposan bebugyoláljuk őket, majd hagyjuk, hogy maguktól, egy-két nap alatt lehűljenek.
Bármit készítünk, az üvegbe zárt finomságokat száraz, hűvös helyen tároljuk, ha többféle variációt készítünk, akkor a feliratozásról se feledkezzünk meg. A befőzés után pár nappal nézzük át az összes üveget és győződjünk meg arról, hogy minden rendben van. Innentől már csupán annyi a dolgunk, hogy amikor megkívánjuk valamelyik ízt, levesszük a polcról és egy befőttesüveg nyitóval pillanatok alatt fel is bonthatjuk saját készítésű finomságainkat.
Megjött a kedved a befőzéshez, de hiányzik néhány konyhai eszköz? Nálunk mindent megtalálsz, amivel egyszerűbbé és praktikusabbá teheted a munkát, nézz körül és vágj bele bátran!