A tél mindig is a disznóvágások szezonja volt, a hagyomány szerint az időszak november 30-án kezdődik. Ennek többek között az is az oka, hogy ilyenkor nem romlik meg a hús, illetve, hogy ekkorra mér véget ért a szüret, befejeződött egy időre a földeken való munka. A disznóölés ősidők óta egy családi esemény, ahol mindenkinek megvan a maga feladata, és ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, sőt, a közelben lakó ismerősök és szomszédok is besegítenek. A nap hajnalban kezdődik, de a feldolgozás így is eltart szinte egész nap, majd a disznótorral ér véget. Feladatból nincs hiány, ám sokkal gyorsabban és gördülékenyebben megy a munka, ha rendelkezésre állnak a disznóvágáshoz szükséges eszközök. Nézzük, mik ezek!
A disznóvágás eszközeiből elsőként a gázégőre lesz szükség. A vért fazékban vagy tálakban kell felfogni, majd megsütve nagyon finom reggeli lesz belőle. A belek kimosása után előkerülnek a további eszközök a disznóvágáshoz: a húsdaráló kések és húsdaráló tárcsák, majd a hurkatöltők és kolbásztöltők. Közben az abálókosárban és az üstházban is további finomságok készülnek, melyekből gyakran kerül a hurkába is. A hurkába ezen kívül szoktak tenni fejhúst, a belsőségeket főzve, bőrkét, előre megfőzött rizst, valamint vért, majd rövid időre forró vízbe teszik. Ezzel egy időben készül a disznósajt, amit a kolbásszal, a szalonnával és a sonkával együtt megfüstölnek. A szalonnából kisülő zsír a zsírosbödönben gyűlik, ebben lehet később tartósítani a sült húst és a tepertőt. A disznóvágás eszközeiből nem hiányozhatnak az éles kések és bárdok, sem, amelyekre az egész esemény alatt szinte folyamatosan szükség van.
Amennyiben kérdései lennének a disznóvágás eszközeivel kapcsolatban, bátran keressen fel minket! Nálunk mindent megtalál egy helyen, ami kellhet, méghozzá kedvező áron és kiváló minőségben. Szerezze be a disznóvágás eszközeit már a szezon elején!