Alkotni a konyhában is érdemes, mert az eredmény bámulatos. Mutatjuk, hogyan használd a mintás sodrófákat és sütipecséteket, hogy igazi cukrászművésznek érezd magad!
Az aprósütemények dekorálása egyszerűbb, mint gondolnád, és még csak nem is kell a konyhában töltened a napot, ha szeretnéd elkápráztatni a vendégeidet. Amire szükséged lesz, az mindössze néhány mintás sodrófa és sütinyomda, de jó, ha tisztában vagy a dekorálás trükkjeivel és egy szuper recepted is van, ezeket hoztuk most el Neked!
3+1 trükk a gyönyörű aprósüteményekért
-
Bár elsőre könnyen úgy gondolhatod, hogy mindegy, milyen recepttel dolgozol, valójában az első és egyben legfontosabb szabály, hogy figyelj az összetevőkre. Csak olyan recept jöhet szóba, amiben nincs térfogatnövelő, például sütőpor, hiszen ellenkező esetben nem fognak látszódni a minták sütést követően, vagyis oda a munkád.
- A kekszek, linzerek tésztája lágy és ahogy formázod, a kezed melege még inkább ragacsossá teszi, ezért a legjobb, ha rászánod az időt és hagyod hűlni az összegyúrt tésztát. Tedd egy órára a hűtőbe, ez alatt megdermed egy kicsit a vaj, és sokkal könnyebb lesz majd szép formákat kreálni. A folpack-ot ne feledd, mert az sem jó, ha kiszárad!
- A tészta a hűlést követően is lágy marad valamennyire, hiszen ettől lesz olyan omlós a süti, ezért ahhoz, hogy könnyen tudj dolgozni, jó alaposan lisztezd be a gyúródeszkát, mielőtt nekilátsz a nyújtásnak. Ügyelj arra, hogy a sodrófára, sütipecsétre is kerüljön bőven liszt, így tudod elkerülni, hogy a tészta mindenre ráragadjon.
+ 1: Akár kekszmintázó hengerrel dolgozol, akár sütinyomdákkal, a dekorálást a sütés után is folytathatod. Kerülhet díszítés a szélekre, például úgy, hogy olvasztott csokoládéba mártod a sütiket és megszórod cukorgyönggyel. Ajándékba szánod a finomságokat? Akkor a csomagolás is sokat dob a látványon, egy ízléses masni és máris kész a gasztro meglepetés.
Ezzel a keksz recepttel biztos a siker!
Elsőként keverj habosra 12,5 dkg vajat 18 dkg porcukorral, adj hozzá egy csipet sót, 1 teáskanál fahéjat, 1 evőkanál vanília aromát, valamint 1 tojást, és az egészet keverd simára. Ez után adj hozzá 34 dkg lisztet és 2 evőkanál tejet, formálj belőle puha tésztát, majd takard le és tedd hűtőbe legalább egy órára.
Nyújtsd 3-4 mm vastagságúra a tésztát, de figyelj arra, hogy ne nyúljon szélesebbre a sodrófa hosszánál. Ha kész, hintsd meg liszttel, határozottan görgesd rajta végig a mintás sodrófát, végül használj sütikiszúrót és pakold a kekszeket tapadásmentes sütőlapra. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, míg a kekszek szép aranybarnák lesznek.
A maradék tésztával megteheted ugyanezt, vagy bevethetsz különféle sütipecséteket is, csak rajtad áll, hány féle verziót készítesz. Azt ne felejtsd el, hogy ezek a kekszek pillanatok alatt elfogynak, de mivel gyorsan össze lehet állítani a tésztát és a sütés sem hosszadalmas, akár nagyobb adagot is érdemes készíteni belőle.
Mit lehet még így dekorálni?
Amint kész az első adag nassolnivaló, máris azon fogsz tűnődni, mi mindent lehetne még dekorálni ezzel az egyszerű és nagyszerű módszerrel. Bár most az aprósüteményekre helyeztük a hangsúlyt, ez nem jelenti azt, hogy csak linzereket és kekszeket díszíthetsz, hiszen marcipán és fondant, de akár csokoládé is lehet lenyűgözően szép ezekkel a konyhai eszközökkel.
Webáruházunk virtuális polcain ott sorakoznak a szebbnél szebb változatok mintás sodrófából és sütipecsétből is. Válogass és dekorálj kedvedre, meglátod, már maga az alkotás addiktív lesz!