Te tudod, mi a különbség a lekvár és a dzsem között? Inkább a chutney készítés érdekelne? Íme pár érdekesség és hasznos tanács a nyár végi befőzéshez!
Igaz, hogy egekben a gyümölcsök ára, de ez Téged sem tántorít el attól, hogy házi készítésű finomságokkal töltsd fel a kamrapolcokat, ugye? A kész lekvárok, kompótok és egyéb hasonló termékek árával összehasonlítva befőzni még mindig nagyon megéri, ráadásul kifejezetten kreatív műfajról van szó, már csak ezért is jól esik ezzel foglalatoskodni. Ha a lelkesedésed a helyén van, nézzük is meg, mit és hogyan érdemes befőzni!
Az előkészületek: ízek és mennyiségek
Mielőtt belevetnéd magad a piac forgatagába, jó, ha átgondolod, milyen gyümölcsöket szerettek és hogyan, milyen formában fogynak majd a finomságok. Ha például reggelire inkább sósat szerettek enni és süteményeket is ritkán készítesz, nem biztos, hogy a lekvárfőzés Neked való, jó ötlet lehet viszont a kompótfőzés vagy a chutney készítés. A hagyományos ízesítések mellé érdemes néhány extra verzióban is gondolkodnod, ezekből viszont elsőre inkább kevesebbet készíts.
A mennyiségeket is gondold át okosan, hiába látsz valamit nagyon jó áron, csak annyival tervezz, amennyi ősztől tavaszig elfogy. Megromlani nem fog éppen akkor sem, ha éveken át a kamrapolcon áll egy-egy üveg, de a friss mindig jobb. Ha szeretsz gasztroajándékokkal készülni a családtagoknak, barátoknak, gondold át, kiket lepnél meg, és ezt is számold hozzá, amikor a gyümölcsök között válogatsz.
Lekvár, dzsem, kompót, netán chutney?

A lekvár lényege a magas gyümölcstartalom. Ha igazán jót szeretnél készíteni, legalább 65% legyen a gyümölcs aránya, és az sem baj, ha nem homogén a kész lekvár, a kisebb-nagyobb darabkák fokozzák az élvezeti értékét. Egy speciális kategória a citruslekvár, amiben nem is igazán a gyümölcs, sokkal inkább annak héja dominál, ettől olyan különleges. Ezzel szemben a dzsemkészítésnél épp arra kell törekedned, hogy egy homogén, zselés állagot kapj, süteményekhez ez az ideális.
A kompót már egészen más, hiszen ez attól olyan szuper, hogy egész darab gyümölcsök alkotják, amik némi cukros lével felöltve kerülnek majd üvegekbe. Ezt is teheted süteményekbe, de készülhet belőle akár leves is, ha éppen nincs kéznél friss gyümölcs, sőt, ami talán a legjobb, hogy remekül passzol sült húsokhoz, így savanyúság helyett fogyasztva megédesítheted az étkezéseket egy kis házi kompóttal.
A chutney egy kicsit kilóg a sorból, mert itthon nem igazán van hagyománya, az elmúlt években viszont egyre többen készítenek ilyet is. A gyümölcsök mellett itt zöldségek, aszalványok is megjelennek, illetve ecet és valamilyen karakteres fűszer is kerül bele általában. A chutney egyszerre édes, sós és savanyú, így süteményekbe nem illik, viszont remek mártogatósnak vagy a kompóthoz hasonlóan sült húsokhoz is passzol.
Eszközök, amik nélkül nincs befőzés
- Ha nagyobb mennyiségekben gondolkodsz, szerezz be egy megfelelő méretű fazekat, ne feledd, nyersen sok helyet foglal a gyümölcs.
- Szükséged lesz egy merőkanálra, ami akkor jó, ha méretben épp megfelelő ahhoz, hogy egyenesen az üvegekbe merd, ami készen van.
- Dolgozhatsz tölcsérrel is, ha ezt az utat választod, kisméretű vagy szűk szájú üvegekbe is kényelmesen tudsz merni.
- Természetesen magukat az üvegeket is be kell szerezned, ha ajándékba is szánsz valami finomságot, csinosabbakat válassz.
- Erre talán elsőre nem is gondolnál, de mindenképpen szükséged lesz a befőzéshez tiszta konyharuhára, készülj ezzel is.
- Végül pár egészen egyszerű kiegészítő is hasznos társ lesz, így például jó szolgálatot fog tenni a befőzőgumi és a celofán.
Ha eldöntötted, mit készítesz és találtál néhány igazán jó receptet, már csak annyi a dolgod, hogy beszerzed az iménti felsorolásból azokat az eszközöket, amik még hiányoznak. Nézz szét nálunk, és jó befőzést!