Mézes, édes és fűszeres, egy karácsonyi sütemény, aminek állandó helye van az ünnepi menüben. A mézeskalács sütést hamarosan el lehet kezdeni!
A mézeskalács ugyanúgy hozzátartozik a hazai karácsonyokhoz, mint a kiadós töltött káposzta vagy a szaloncukor a fán. Ahány ház, annyi mézeskalács recept. Sokan őriznek családi recepteket, amik a nagymamák féltve őrzött sütési fortélyait jegyzik. A hagyományos sütemény receptek mellett már jelen vannak az alternatív változatok is, mint az azonnal puha tészta receptje is.
A keményebb tészta inkább dísznek tervezett mézeskalácshoz való, a puha pedig ahhoz, amit percek alatt eltüntetnek majd a torkos családtagok. Nem árt ismerni néhány mézeskalács sütési praktikát annak érdekében, hogy a tészta ne a kukában végezze vagy minden figurából ehetetlen dísz váljon.
Elő a válogatott ünnepi mintákat formázó sütemény kiszúrókat, szilikon gyúrólapot lisztezni! Indulhat a nagy, karácsonyi mézeskalács sütés! Aranyszabály, hogy a puhább tésztában több a zsiradék, de a mézcsurgatóval csak keveset kell meríteni a mézből, ahogyan cukorból is kevesebb kell. A hűtőben nyújthatóra, formázhatóra hűl a tészta, amit lisztezett sütőpapírra nyújts ki, nem túl vastagra és nem túl vékonyra.
A szilikon sütőlapra már csak ügyesen át kell emelni a sütőpapírt, így nem sérülnek a gondosan kiszaggatott formák. A sütési időt sokan elrontják, mert túlsütik a mézeskalácsot, így az kemény és barna lesz, pedig elegendő 5-8 perc is, tésztavastagságtól és sütőtől függően. A díszítés marad a végére, amivel karaktert adhatsz az angyalkáknak, rénszarvasoknak, hópelyheknek, mikulásoknak. Csak teljesen kihűlt tésztára tegyél cukormázat, tojásfehérjét, így nem rontod el az utolsó résznél a várva várt fűszeres finomságot.
Biztosan minden ott sorakozik a konyhaszekrény fiókjaiban? Ha csak egy konyhai eszköz is hiányzik, nem biztos, hogy olyan gyorsan és könnyen lehet pótolni, mintha egy üveg mézért szaladnál át a boltba. Gondoskodj arról, hogy minden kéznél legyen a nagy, decemberi mézeskalács sütésre és már csak azzal kelljen foglalkoznod, hogy mennyi süteményes dobozt tölts meg a friss, illatos karácsonyi édességgel!