A jénai tálak szinte minden háztartásban megtalálhatók, de vajon mi a népszerűségük titka? Ha Neked még nincs ilyen sütőtálad, most biztosan meghozzuk a kedved hozzá!
Kerek, ovális vagy szögletes formában, fedővel vagy nélküle, egyetlen adagra méretezve vagy egy komplett családra szabva - a jénai edényeket mindegyik variációban imádjuk. Évtizedek óta alapvető konyhai eszköznek számítanak, és úgy látszik, egyetlen korszerűbb alternatíva sem képes maga alá gyűrni, amiből egyértelműen adódik a kérdés; mégis hogyan képes erre? Nézzük, honnan indult hódító útjára az üveg sütőtál és miért ragaszkodunk hozzá ennyire!
Egyedülálló találmány, jó marketing
Az edény születési helyét illetően nem számíthatunk semmi meglepetésre, hiszen benne foglaltatik a nevében, a helyszín a németországi Jéna városa, egész pontosan a SCHOTT üveggyár. 1887-ben a vállalat alapítója, Otto Schott életre hívott egy új anyagot, a természetes boroszilikát-üveget, ami kvarchomokból, sóból és szódából áll. Bár kezdetben laboratóriumi eszközök és fényszórók alapanyagaként szolgált, 1918-ban a ma ismert sütőtálak formájában is napvilágot látott.
Érdekesség, hogy a jénai tálak történetének magyar vonatkozása is van, ugyanis a termékcsoport marketingkampányán Moholy-Nagy László dolgozott. Elsősorban az ő munkájának köszönhető, hogy az új konyhai eszközök rövid idő alatt Európa-szerte elterjedtek, hiszen a klasszikusnak számító reklámfelületeken túl mozikban és főzős demonstrációkon is népszerűsítették a termékeket.
Az üveg sütőtálak sikerének titkai
A jénai edények egyik legnagyobb előnye a remek hőtartó tulajdonságban rejlik. Lassan melegednek át, viszont igen sokáig melegen tartják az ételt, vagyis az sem probléma, ha a tálalás várat magára egy kicsit. A szervírozás nem igényel extra időráfordítást, hiszen az edény, amiben nem sokkal azelőtt a sütőben rotyogott az étel, tálalóként is remekül funkcionál. Az egyszerű, letisztult dizájn és az áttetsző üveg, ami teljes egészében láttatja az ételt, látványos tálalást tesz lehetővé.
Az áttetszőség a háziasszonyoknak is kedvez, hiszen akkor is nyomon követhető a sülés folyamata, ha épp olyan fogás készül, amit jobb végig fedő alatt tartani. A hőálló üveg sütőtálak a sütőn túl gáztűzhelyen, sőt, akár még mikróban is használhatóak, így válnak igazán sokoldalú társakká a konyhában. Szemben például az öntöttvassal a jénai üveg a savas ételekkel sem lép reakcióba, ami azt jelenti, hogy szinte bármi készülhet egy ilyen edényben.
Mi mindent készíthetünk jénai tálban?
Elsőként klasszikus egytálételekre gondolunk, amikor jénai edényekről van szó, például egy jó rakott krumplit el sem lehet képzelni másban, hiszen remekül látszódnak a rétegek, ez teszi igazán étvágygerjesztővé az ételt. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy más fogásokhoz nem használhatunk üveg sütőtálat, tökéletes választás grillcsirkéhez, halas fogásokhoz és tésztaételekhez is.
A jénai edények töretlen népszerűsége azonban új változatokat is életre hívott. A hagyományos sütőtálak mellett ma már többek között kenyérsütő, pizzasütő, pitesütő formák színesítik a kínálatot, de készülnek ebből a nagyszerű alapanyagból melegentartók, levesestálak is. Bármi készül bennük, a sütés és tálalás gyerekjáték, a végeredmény pedig nem csupán ízletes, hanem elképesztően látványos is. Kell ennél több?
Ha Neked eddig még hiányzott a kelléktáradból egy remek üveg sütőtál, esetleg egy új darabbal szeretnéd bővíteni a repertoárod, nálunk jó helyen jársz. Jénai edények széles választékával vár webáruházunk, nézz szét bátran és rendeld meg a Számodra szimpatikus verziót!