Aranygaluska vaníliasodó nélkül? Ezt szerintünk is lehetetlen elképzelni, de a jól ismert mártás számos más desszerttel is nagyszerű párost alkot!
A vaníliasodó remek kiegészítője lehet a süteményeknek, kellemesen fűszeres ízével és selymes állagával bolondítja meg azokat, így képes a legegyszerűbb desszertekből igazi különlegességet varázsolni. Ha Neked is a kedvenceid közé tartozik, és jól jönne néhány ötlet, hogy mihez készítsd, Neked szól ez a bejegyzés, aminek a végére pár hasznos tippet is beszúrunk.
Desszertek, amik vaníliasodóval teljesek
Akadnak nassolnivalók, amiket lehetetlen elképzelni sodó nélkül, így esszük, mióta az eszünket tudjuk és minden bizonnyal mi is így adjuk majd át gyermekeinknek. Vannak azonban újszerű párosítások is, amiket szintén érdemes kipróbálni, mert remekül harmonizálnak egymással az ízek. Íme 10 desszert, amit mindenképp próbálj ki sodóval meglocsolva:
- Aranygaluska: A kelt tésztából készült diós sütemény akkor tökéletes, ha selymesen bevonja a vaníliasodó. Diódarálód és egy egyszerű fánkszaggatód van hozzá, ugye?
- Sütőtökös rétes: A klasszikus rétes receptet kipróbálhatod sütőtökkel töltve is, ne feledd a fűszereket és persze a vaníliasodót, ami megkoronázza a süteményt.
-
Gyümölcsös süti: Ez igazi jolly joker, mert egyszerű, gyors és bármilyen idénygyümölcsből elkészítheted, a jó hír pedig, hogy minden változathoz mennyei egy kis sodó.
- Túrós palacsinta: A palacsintasütő alapvető kellék, de ne feledd, hogy a túróhoz kell egy kis extra, azaz mazsola és citromhéj, ha pedig megtöltötted, jöhet a vaníliasodó.
- Mákosguba: A desszert alapját kifli és mák adja, vagyis egyszerű és nagyszerű, sodóval meglocsolva pedig még szaftosabb és ízletesebb.
- Mézes süti: Ez egy régi recept, aminek megmaradt fűszeres sütidarabok adják az alapját, és vaníliasodóval nyakon öntve kap krémes állagot.
- Kalácspuding: Az angol eredetű desszert könnyű és a sok gyümölcstől igazán finom, vaníliasodóval leöntve pedig még gazdagabb az ízvilága.
- Fánk: Az olajban kisütött, édes tészta mindenféle töltött verzióban finom, ehhez egy fánktöltő cső fog kelleni, de töltelék nélkül is szuper, ha így készíted, kínálj hozzá sodót!
- Almás-mákos süti: Az alma és a mák önmagában is harmonikus párost alkot, a vaníliasodó lágy fűszeressége pedig még többet hoz ki belőle.
- Gőzgombóc: A puha tésztából készített, töltött gombócok a sodótól igazán krémesek. Ha unod a lekvárosat, készíts mákkal töltött verziót, csak egy mákdaráló kell hozzá.
Mire figyelj, hogy tökéletes legyen a mártás?
A vaníliasodóhoz általában tejet, tojássárgáját, cukrot és vaníliát használnak, de léteznek más változatok is, például pudingporral vagy tejszínnel készített variációk. Bármilyen receptet találsz is, a sodó elkészítése biztosan nem okoz majd gondot, de azért mutatunk pár tippet, ami segíthet, hogy tökéletesítsd a mártást:
- Használj friss tojást és minőségi alapanyagokat, az intenzívebb ízhatás érdekében pedig tedd egy kis időre a tejbe a vaníliarúd héját is.
- A tojássárgáját keverd el egy kevés tejjel és liszttel, mielőtt hozzáadnád a félkész sodóhoz és használj habverőt, így biztosan nem lesz csomós.
- A sodót vízgőz felett, állandó kevergetés mellett főzd sűrűre, de figyelj, ne hagyd, hogy elkezdjen forrni, mert akkor nem lesz az igazi az állaga.
- A kész vaníliasodót tálalás előtt hűtsd le, és keverd át egy kevés vajjal, ezzel azt éred el, hogy még selymesebb lesz.
A vaníliasodó az a mártás, amit lehetetlen megunni. Ha Te is szeretnéd minél több desszerttel kipróbálni, de akad pótolnivalód az eszközök terén, mindent megtalálsz nálunk!