Érdekel a tésztakészítés, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mutatunk minden szükséges eszközt a lisztszitától a szűrőig, és tippeket is adunk a munkához!
A tésztakészítés egészen mást jelent Itáliában, mint Kínában és persze hazánkban is megvan a maga hagyománya, ráadásul nem csak népcsoportonként, hanem gyakran még családonként is eltérően készül a házi, gyúrt tészta. Csöppet sem meglepő, ha mindezek ismeretében Te is bizonytalannak érzed magad, milyen alapanyagokkal és hogyan is érdemes dolgozni. Következzen tehát egy rövid útmutató, ami segít közelebb hozni konyhádhoz a tésztakészítés művészetét.
Milyen hozzávalókra lesz szükséged?
A kulcskérdés természetesen maga a liszt, ami ma már annyi féle verzióban kapható, hogy nem is egyszerű eldönteni, mi legyen a tészta alapja. Ha hagyományos tésztát szeretnél, dolgozhatsz egyszerű búzafinomliszttel, 00-ás pizzaliszttel, rétesliszttel és durumliszttel is, illetve ezeket akár kombinálhatod is, de míg nincs meg a rutin, igazodj a receptben írtakhoz. Gluténmentes tésztát sem nehezebb készíteni, ehhez rizslisztet vagy kukoricalisztet ajánlunk.
Amire még szükséged lesz, az tojás, száz grammonként egy darab, tehát például fél kiló liszthez 5 darab. A minőség itt kiemelten fontos, ezért mindenképpen próbálj olyan tojást választani, aminek a sárgája élénk színű, így maga a tészta is szép színt ölt majd. A liszttel és a tojással nagyjából meg is vannak a hozzávalók, ezen felül már csak egy csipet só fog kelleni, illetve állagtól függően szükség lehet egy kevés vízre.
A tészta összeállítása és a nyújtás trükkjei
A szükséges mennyiséget szitáld egy deszkára, ehhez használj egy egyszerű lisztszitát. Formálj a lisztből egy kisebb halmot, ennek közepére pedig egy mélyedést és ide üsd a tojásokat. Jöhet a só, majd gyúrd egészen addig, amíg sima, igazán ruganyos tésztát kapsz. Ha egy kissé tapad, akkor egy pici lisztre van szükség, ha pedig száraznak tűnik, egy kevés vizet kell hozzá tenni. Ami fontos, hogyha korrigálsz, mindig apró lépésekben tedd!
Pihentesd a tésztát hűtőben legalább fél órát, majd következhet a nyújtás:
- Ha mindjárt az elején beruházol egy tésztakészítő gépre, azzal igazán könnyű dolgod lesz, amire figyelned kell, hogy úgy állítsd be a masinát, hogy az több körben, fokozatosan végezze a nyújtást.
- Ha kézzel dolgozol, vedd kisebb gombócokra a tésztát, alaposan lisztezd be a munkafelületet, majd kezdd el görgetni a sodrófát. Apróbb mozdulatokkal kezdj és nyújts minden irányba, míg szép egyenletes lesz.
Bármivel dolgozol, a nyújtás lényege, hogy a tészta egészen vékony legyen, mivel sok vizet szív magába főzés közben.
A formázás lehetőségei, végül a főzés
Egy többfunkciós tésztakészítő a formázásnál is hasznos társ, a megfelelő fejjel a vágás gyerekjáték, csupán az a titok, hogy a végén meghinted liszttel az egészet, hogy ne tapadjon. A hosszú tésztákat, például a szélesmetéltet egy szimpla késsel el tudod készíteni, de vannak pár száz forintos kézi tésztavágók is. Speciálisabb változatokhoz érdemes beszerezned a megfelelő „célszerszámot”, ez lehet derelyenyomó, csigatészta készítő, cérnametélt vágó vagy épp galuskaszaggató.
A főzési időt illetően felejtsd el, amit a bolti termékeknél megszoktál, a friss, házi tészta mindössze 1-2 perc alatt készre fő. Mindig forrásban lévő vízbe tedd a tésztát, használj legalább háromszoros mennyiséget, és sózd bátran, mivel ez adja majd az ízt. Amint a tészta feljön a víz tetejére, jöhet egy utolsó kavarás, és már veheted is elő a tésztaszűrőt vagy tésztakiszedőt. Ami fontos, hogy ne öblítsd át, a tészta felszínén maradt keményítő teszi majd igazán szaftossá az ételt.
Nem is olyan bonyolult, igaz? Néhány alkalom, és Te is a tésztakészítés mesterévé válsz, csak vágj bele bátran. Amire szükséged van, azt mind megtalálod nálunk, nézz szét webáruházunkban!